I følge David Hamilton med bakgrunn i biologi og kjemi er vagusnerven showets stjerne når det gjelder hvordan medfølelse, enten med oss selv eller et annet menneske, reduserer betennelse. Denne nerven er den lengste kranienerven i kroppen, og den strekker seg fra toppen av hjernestammen og ned gjennom hele kroppen.
Medfølelse og vagusnerven samarbeider tett. Forskere sier at de er ”gjensidig forbundet”, siden en person som er svært medfølende, vanligvis har en vagusnerve med god tonus ( på samme måte som muskler har tonus, eller spenst).
Den holder styr på betennelsen på innsiden av kroppen. Dette skjer ved at vagusnerven sender et signal inn i immuncellene og rett gjennom DNA-et. Signalet gir beskjed til visse betennelsesgener om at de skal skru seg av.
På en reell måte brer virkningen av selvmedfølelse seg gjennom hele nervesystemet, helt inn til det genetiske nivået. Det er vel ganske fantastisk!
En av verdens viktigste strategier for smertehåndtering er bruken av betennelsesdempende legemidler. Det forklarer også hvorfor forskning viser at utøvelse av kjærlighet vennlighet- meditasjon kan redusere smerter hos mennesker med kroniske smerter. Når betennelse blir dempet på det genetiske nivået, lindres smertene.
I en studie deltok 43 frivillige med kroniske ryggsmerter enten i et åtteukers kurs i kjærlig vennlighet- meditasjon, eller de fikk standard pleie for ryggsmertene. På slutten av studiet hadde de frivillige som utførte meditasjonen, betydelig mindre smerter.
En studie som også dreide seg om ryggsmerter, ble utført ved Boston College. Den viste at pasienter som led av kroniske ryggsmerter, hadde utbytte av å hjelpe andre som slet med smerter. Dette ble kalt ”pasient hjelper likestilt”, og intensiteten i smerten sank betydelig hos de lidende som hjalp andre lidende.
En måte du kan du lære selvmedfølelse på, er ved å tenke annerledes. Vi har ofte som vane å ha en indre strenghet mot oss selv. Og som alle andre vaner kan den endres på med litt trening.
Hvis vi trener på selvmedfølelse, blir vi gode i selvmedfølelse.
- Det enkleste å begynne med er å bytte ut en negativ tanke med en positiv tanke.
- Det neste er å utføre kjærlig vennlighet – meditasjon.
- Begynn med deg selv deretter en du er glad i
- Deretter gjør du det med en nøytral person
- Og så er det den vanskelige personen
- Tilslutt sender du følelsen ut til verden.
Dette kan du gjenta så mange ganger du ønsker.
Det er helt greit at du finner din måte å gjøre dette på. Det viktigste er å bygge opp følelsen sånn at den blir sterk.
Selvmedfølelse er en motvekt mot selvkritikk, og virker også som buffer mot smerte når noe ikke går helt etter planen. Det er kunsten å behandle oss selv med samme tålmodighet, forståelse og vennlighet som vi ville gjort overfor andre, når vi gjør en feil , føler oss såret eller skuffet, eller mislykkes i noe.
Vil du lære mere om hvordan du kan slippe tak i dine smerter skriv navn og e-mail i rubrikken her.
Varm sommerklem Sylvi Ann
Legg igjen en kommentar